Bahçenize bir veranda ya da teras eklemek size dinlenmek, misafirlerinizi eğlendirmek ya da bahçenizin keyfini çıkarmak için konforlu bir dış mekan alanı sağlayabilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok değişik veranda ve teras türü vardır:
- Ahşap verandalar
- Beton teraslar
- Taş teraslar
- Tuğla verandalar
Bir veranda ya da teras seçerken
Antet | Özellikler |
---|---|
Eğitim | – Nebat yetiştirmeyi ve bahçe bakımı yapmayı öğrenin |
Bahçıvanlık | – Bahçeniz için nebat seçimine ilişik ipuçları |
Bahçıvanlık ipuçları | – Bahçenizde su özelliği iyi mi oluşturulur? |
Ev geliştirme | – Bahçenizde bir teras ya da teras inşa edin |
Zeki bahçecilik | – Bahçenizin etraf düzenlemesi |
Sorular ve Cevapları | – Bahçenizin bakımı iyi mi yapılır? |
II. Bahçe Tasarımı Türleri
Her biri kendine has özelliklere ve faydalara haiz birçok değişik türde bahçe tasarımı vardır. En popüler bahçe tasarımı türlerinden bazıları şunlardır:
- Resmi bahçeler
- Resmi olmayan bahçeler
- Modern bahçeler
- Naturel bahçeler
- Su bahçeleri
- Yenilebilir bahçeler
- Konteyner bahçeleri
- Çatı bahçeleri
Her bahçe tasarımı türünün kendine has avantajları ve dezavantajları vardır, bu yüzden ihtiyaçlarınıza ve hayat kişiliğinize en müsait bahçe tasarımı çeşidini kura çekmek önemlidir.
III. Bahçe Tasarımının Unsurları
Bahçe tasarımının unsurları başarı göstermiş bir bahçeyi meydana getiren temel bileşenlerdir. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Şekil
- İşlev
- Ölçüt
- Doku
- Renk
- Fer
- Ses
- Koku
Bahçe tasarımının her unsuru, güzel ve işlevsel bir alan yaratmada mühim bir rol oynar. Değişik unsurları ve bunların beraber iyi mi çalıştığını anlayarak hem görsel olarak cazibeli bununla birlikte kullanması eğlenceli bir bahçe yaratabilirsiniz.
Bahçe tasarımının unsurları hakkındaki daha çok informasyon için lütfen makalemize bakın: Bahçe Tasarımının Unsurları.
IV. Bahçeniz için Nebat Tarzı
Bahçeniz için nebat seçerken aşağıdaki faktörleri dikkate almak önemlidir:
- Bölgenizdeki iklim
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Bahçenizdeki toprak türü
- Bahçenizin büyüklüğü
- Şahsi tercihleriniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında bahçenizde gelişecek bitkileri seçmeye başlayabilirsiniz. İşte nebat seçimiyle alakalı birkaç ipucu:
- Bölgenize has bitkileri seçin. Bu bitkilerin iklim ve toprak koşullarınızda ölüm kalım olasılıkları daha yüksek olacaktır.
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarına müsait bitkileri seçin. Birtakım bitkiler tam güneşe gerekseme duyarken bazıları kısmi gölgeyi tercih eder.
- Bahçenizde toprak tipine müsait bitkileri seçin. Birtakım bitkiler asidik toprağı tercih ederken bazıları alkali toprağı tercih eder.
- Bahçeniz için doğru boyuttaki bitkileri seçin. Minik bir bahçeniz var ise daha ufak bitkileri tercih etmeniz gerekecektir.
- Beğendiğiniz bitkileri seçin. Nebat seçiminde en mühim unsur sizin onları sevmenizdir. Şayet bir bitkinin görünüşünü beğenmiyorsanız bahçenizde olmasından memnun olmayacaksınız.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizde gelişecek ve dış alanınıza güzellik ve alaka katacak bitkileri seçebilirsiniz.
V. Bahçeniz için Nebat Tarzı
Bahçeniz için nebat seçerken aşağıdaki faktörleri dikkate almak önemlidir:
- İkliminiz
- Toprak koşullarınız
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Senin bütçen
- Şahsi tercihleriniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok değişik nebat türü vardır, bu yüzden araştırmanızı yapmanız ve hususi ihtiyaçlarınıza müsait bitkileri bulmanız önemlidir.
Bahçeniz için nebat seçimine ilişik birkaç ipucu:
- Büyümesi basit birkaç bitkiyle başlayın. Bu, bahçecilik hikayesinde düşünce edinmenize destek olacak ve buna bağlı kalma olasılığınızı artıracaktır.
- Bitkileri sulama gereksinimlerine gore gruplandırın. Bu, bütün bitkilerinizin gerekseme duydukları suyu aldığından güvenilir olmanıza destek olacaktır.
- Değişik biçim, ebat ve renklerdeki bitkileri seçerek bahçenize birazcık çeşitlilik katın. Bu, bahçenizi daha entresan ve cazibeli hale getirecektir.
- Denemekten korkmayın! Bir bahçe tasarlamanın birçok değişik yolu vardır; bu yüzden yeni bir şeyler denemekten korkmayın.
Birazcık planlama ve gayret ile evinize güzellik ve keyif katacak güzel ve gelişen bir bahçe yaratabilirsiniz.
6. Sorular ve Cevapları
Bahçecilikle alakalı sık sorulan birtakım sorular şunlardır:
-
Nebat yetiştirmenin en iyi yolu nelerdir?
-
Değişik bahçe tasarımı türleri nedir?
-
Bahçemi iyi mi planlarım?
-
Bahçem için hangi bitkileri seçmeliyim?
-
Bahçemde iyi mi su özelliği oluşturabilirim?
-
Bahçemde iyi mi veranda ya da teras inşa edebilirim?
-
Bahçemin peyzajını iyi mi yaparım?
-
Bahçemin bakımını iyi mi yaparım?
VII. Bahçenizin Bakımı
Bahçenizin bakımı, onu sıhhatli ve güzel tutmanın mühim bir parçasıdır. Bahçenizin bakımıyla alakalı birtakım ipuçları:
- Bilhassa kuraklık dönemlerinde bitkilerinizi tertipli olarak sulayın.
- Bitkilerinizi gübre etiketi üstündeki talimatlara gore gübreleyin.
- Ölü ya da hastalıklı dalları çıkarmak için bitkilerinizi tertipli olarak budayın.
- Zararlıları ve rahatsızlıkları organik ya da naturel yöntemler kullanarak deneyin.
- Nemin korunmasına ve yabani otların uzak tutulmasına destek olmak için bahçenizi malçlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin gelişmesine ve bütün mevsim süresince güzel kalmasına destek olabilirsiniz.
Bahçenizi Tanzim etmek
Bahçenizin peyzajı, güzel ve işlevsel bir dış mekan tasarlama ve yaratma sürecidir. Bu göz ürkütücü bir vazife olabilir fakat bununla beraber oldukca ödüllendirici bir görevdir. Birkaç bayağı adımı takip ederek evinizi daha güzel, davetkar ve eğlenceli hale getirecek bir görünüm yaratabilirsiniz.
Bahçenizi düzenlemenin ilk adımı, iyi mi görünmesini istediğinize karar vermektir. Bakışımlı bitkilere ve kırpılmış çitlere haiz resmi bir bahçe mi istiyorsunuz? Yoksa dolambaçlı yolları ve yemyeşil nebat örtüsüyle daha resmi olmayan bir bahçeyi mi tercih edersiniz? Ne istediğinize dair genel bir fikriniz olduğunda bahçenizin düzenini planlamaya başlayabilirsiniz.
Bahçenizi planlarken alanınızın büyüklüğünü, almış olduğu güneş ışığı miktarını ve yetiştirmek dilediğiniz nebat türlerini dikkate almanız önemlidir. Ek olarak bahçenizin çevredeki manzarayla ahenkli olduğu için da güvenilir olmalısınız.
Bahçeniz için bir planınız olduğunda onu uygulamaya başlayabilirsiniz. İlk adım, yabani otları ya da kalıntıları temizleyerek toprağı hazırlamaktır. Toprağın standardını çoğaltmak için kompost ya da gübre de eklemelisiniz.
Sonrasında bitkilerinizi ekmeye başlayabilirsiniz. Dikim yaparken bitkilerin müsait aralıklarla yerleştirildiğinden ve doğru oranda güneş ışığı aldıklarından güvenilir olmak önemlidir. Ek olarak bitkilerinizi bilhassa kuraklık dönemlerinde tertipli olarak sulamalısınız.
Bahçenizin etraf düzenlemesi vakit ve gayret gerektiren bir süreçtir sadece sonuçta buna kıymet. Güzel bir bahçe evinize kıymet katabilir ve size dinlenebileceğiniz ve aleni havada eğlenebileceğiniz bir yer sağlayabilir.
IX. Bahçenizin Bakımı
Bahçenizin bakımını yapmak, onun en iyi halde görünmesini sağlamak ve sıhhatli bitkiler üretmek için oldukca önemlidir. Bahçenizin bakımı için birkaç ipucu:
- Bilhassa kuraklık dönemlerinde bitkilerinizi tertipli olarak sulayın.
- Bitkilerinizi paketin üstündeki talimatlara gore gübreleyin.
- Bitkilerinizi sıhhatli tutmak ve yeni büyümeyi teşvik etmek için gerektiği benzer biçimde budayın.
- Yabani otların su, gıda maddeleri ve güneş ışığı için bitkilerinizle rekabet etmesini önlemek için bahçenizi tertipli olarak paklayın.
- Müsait haşere denetim önlemlerini kullanarak bitkilerinizi zararlılardan ve hastalıklardan koruyun.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin gelişmesine ve güzel çiçekler ve sebzeler üretmesine destek olabilirsiniz.
Sual: Bahçe için en iyi toprak türü hangisidir?
C: Bir bahçe için en iyi toprak türü, yetiştirdiğiniz bitkilere bağlıdır. Genel hatlarıyla iyi bir bahçe toprağı iyi drenajlı, bereketli olacak ve naturel madde, kum ve kil karışımı içerecektir.
Sual: Bahçe dikmek için en iyi vakit ne vakit?
C: Bahçe dikmek için en iyi vakit yaşadığınız iklime bağlıdır. Genel hatlarıyla bahçenizi ilkbahar ya da sonbaharda, havanın ılıman ve toprağın sıcak olduğu zamanlarda dikmelisiniz.
Sual: Bahçemi ne çoğunlukla sulamam gerekiyor?
C: Bahçenizi sulama sıklığı yaşadığınız iklime, yetiştirdiğiniz nebat türüne ve bahçenizin ebatlarına bağlıdır. Genel hatlarıyla bahçenizi sığ ve sık sulamak yerine, derin ve seyrek sulamalısınız.
0 Yorum