- II. Kg kaybı için aerobik egzersizin yararları
- III. Aerobik egzersiz türleri
- IV. Aerobik egzersize iyi mi başlanır?
- V. Ne kadar aerobik egzersiz yapmalısınız?
- VI. Aerobik egzersizi ne çoğunlukla yapmalısınız?
- VII. Aerobik egzersizinden ilkin ve sonrasında ne yenir?
- Aerobik egzersizden meydana gelen yaralanmalar iyi mi önlenir?
- Aerobik egzersizle motive kalmanın ipuçları
Aerobik egzersiz, uzun vakit sürdürülebilen, ritmik, tekrarlayan bir hareketle büyük kas gruplarını kullanan bir egzersiz türüdür. Aerobik egzersiz örnekleri içinde adım atma, koşma, yüzme, bisiklete binme ve dans sayılabilir.
Aerobik egzersiz, zayıflamanın ve sıhhatli kiloyu korumanın en etken yollarından biridir. Aerobik egzersiz yaptığınızda kalp atış hızınız ve soluk alma hızınız artar ve vücudunuz oksijeni daha bereketli kullanır. Bu kalori ve yağ yakmaya destek sunar.
Aerobik egzersiz, zayıflamanıza destek olmanın yanı sıra genel sağlığınızı ve refahınızı da iyileştirebilir. Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltabilir. Ek olarak ruh halinizi, enerji seviyenizi ve uyku kalitenizi de iyileştirebilir.
Aşırı şişman yahut obezseniz ve kilogram vermek istiyorsanız aerobik egzersizi genel zayıflama planınızın bir parçası olmalıdır. Kg vermek için yapmanız ihtiyaç duyulan aerobik egzersiz miktarı bireysel hedeflerinize ve kondisyon seviyenize nazaran değişecektir. Hem de bir çok uzman, yetişkinlerin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersizi yahut birkaç dakika yüksek yoğunlukta aerobik egzersizi yapmasını önermektedir.
Aerobik egzersize yeni başlıyorsanız, yavaş başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın. Ek olarak antrenmandan ilkin ısınmalı ve ondan sonra soğumalısınız.
Aerobik egzersize adım atmak için birtakım ipuçları:
- Keyif aldığınız ve tertipli olarak yapabileceğiniz bir aktivite seçin.
- Azar azar başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Antrenmandan ilkin ısın, ondan sonra soğu.
- Vücudunuzu kulak verin ve acı hissederseniz durun.
- Antrenman öncesinde, esnasında ve ondan sonra kucak kucak su içerek susuz kalmayın.
Aerobik egzersiz, zayıflamanın ve genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur. Aerobik egzersize yeni başlıyorsanız, yavaş başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın. Ek olarak antrenmandan ilkin ısınmalı ve ondan sonra soğumalısınız.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Aerobik egzersizi | Kalp atış hızınızı ve soluk alma hızınızı artıran her türlü egzersiz. |
Kardiyo | Kalbinizi ve akciğerlerinizi çalıştıran her türlü egzersiz anlamına gelen kardiyovasküler egzersizin kısaltmasıdır. |
Kalori | Vücudunuzun emek vermesi için gerekseme duyduğu enerji miktarı. |
Kg vermek | Vücut ağırlığınızı azaltmak için. |
Ağırlık yönetimi | Sıhhatli kiloyu koruma periyodu. |
II. Kg kaybı için aerobik egzersizin yararları
Aerobik egzersiz, uzun bir müddet süresince devamlı olarak meydana gelen ritmik, tekrarlayan hareketleri içeren bir fizyolojik aktivite türüdür. Bu tür egzersiz, kalp atış hızınızı ve soluk alma hızınızı artırarak kalori yakmanıza ve zayıflamanıza destek olabilir.
Aerobik egzersiz bununla beraber genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenize de destek olabilir. Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltabilir. Ek olarak ruh halinizi, uykunuzu ve enerji seviyenizi iyileştirmenize de destek olabilir.
Zayıflamaya çalışıyorsanız aerobik egzersiz, kalori yakmanın ve genel sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur. Sadece aerobik egzersizin tek başına kilogram vermek için kafi olmadığını unutmamak icap eder. Ek olarak beslenmenizde ve hayat tarzınızda da değişimler yapmanız icap eder.
Kg kaybı için aerobik egzersizin yararlarından bazıları şunlardır:
- Kalori yakan kalp atış hızınızı ve soluk alma hızınızı artırır.
- Yağ yakmanıza destek sunar.
- Genel sağlığınızı ve refahınızı artırır.
- Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltır.
- Ruh halinizi, uykunuzu ve enerji seviyenizi iyileştirmenize destek sunar.
Kg vermekle ilgileniyorsanız aerobik egzersiz programına başlama hikayesinde doktorunuzla konuşun. Bireysel ihtiyaçlarınız için emin ve etken bir program geliştirmenize destek olabilirler.
III. Aerobik egzersiz türleri
Her birinin kendine has faydaları ve zorlukları olan birçok değişik aerobik egzersiz türü vardır. En popüler aerobik egzersiz türlerinden bazıları şunlardır:
- Koşma
- Adım atma
- Bisikletçilik
- Yüzme
- Kürek çekme
- Kapalı kardiyo makineleri
Bir aerobik egzersiz türü seçerken kondisyon seviyenizi, alaka alanlarınızı ve tesislere erişiminizi dikkate almak önemlidir.
Mesela, şayet egzersiz meydana getirmeye yeni başlıyorsanız, yürümek veya yüzmek iyi bir seçenek olabilir. Daha sıkıntılı bir egzersiz arıyorsanız koşmak yahut bisiklete binmek daha iyi bir seçim olabilir. Spor salonuna erişiminiz yoksa evde kullanabileceğiniz birçok kapalı kardiyo makinesi var.
Hangi tür aerobik egzersizi seçerseniz seçin, bunu zorlayıcı fakat o kadar da zor olmayan bir ölçüde yaptığınızdan güvenli olmanız önemlidir. Acı yahut taciz hissederseniz durmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
IV. Aerobik egzersize iyi mi başlanır?
Aerobik egzersize adım atmak basit ve keyifli olabilir. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Zevk aldığınız ve fitness seviyenize müsait bir aktivite seçin.
- Azar azar başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Antrenmandan ilkin ısın, ondan sonra soğu.
- Vücudunuzu kulak verin ve acı hissederseniz durun.
- Antrenman öncesinde, esnasında ve ondan sonra kucak kucak su içerek susuz kalmayın.
Aerobik egzersize yeni başlıyorsanız, bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikirdir. Doktorunuz sizin için en iyi egzersiz çeşidini belirlemenize ve emin bir yoğunlukta başladığınızdan güvenli olmanıza destek olabilir.
V. Ne kadar aerobik egzersiz yapmalısınız?
Kg vermek için yapmanız ihtiyaç duyulan aerobik egzersiz miktarı bireysel kondisyon seviyenize ve hedeflerinize bağlıdır. Genel hatlarıyla yetişkinler her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yahut dakikalarca şiddetli yoğunlukta aerobik aktivite yapmalıdır. Sadece zayıflamaya çalışıyorsanız bundan daha fazlasını yapmanız gerekebilir. Sizin için ne kadar aerobik egzersizin müsait bulunduğunu belirlemek için doktorunuzla yahut nitelikli bir fitness uzmanıyla konuşun.
Kg vermek için her hafta ne kadar aerobik egzersiz yapmanız gerektiğine ait birtakım genel kurallar şunlardır:
- Egzersiz meydana getirmeye yeni başlıyorsanız, haftada üç defa birkaç dakikalık orta yoğunlukta aerobik aktiviteyle başlayın.
- Formunuz arttıkça egzersizlerinizin süresini ve yoğunluğunu kademeli olarak artırın.
- Her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yahut dakikalarca yüksek yoğunlukta aerobik aktivite yapmayı hedefleyin.
- İmkanınız var ise haftanın bir çok günü aerobik egzersizi yapmayı kontrol edin.
Aerobik egzersizin sıhhatli bir zayıflama planının yalnız bir parçası bulunduğunu unutmamak önemlidir. Ek olarak sıhhatli beslenmeniz ve yeterince uyumanız icap eder. Size müsait bir zayıflama planı geliştirmek için doktorunuzla yahut uzman bir diyetisyenle konuşun.
VI. Aerobik egzersizi ne çoğunlukla yapmalısınız?
Amerikan Kalp Derneği, yetişkinlerin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yahut birkaç dakika yüksek yoğunlukta aerobik aktivite yapmalarını önermektedir. Sadece kilogram vermek için yapmanız ihtiyaç duyulan aerobik egzersiz miktarı bireysel hedeflerinize ve kondisyon seviyenize nazaran değişecektir.
Aerobik egzersize yeni başlıyorsanız, haftada üç defa birkaç dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yaparak başlayın. Formunuz arttıkça egzersizlerinizin süresini ve yoğunluğunu kademeli olarak artırın.
Mesela kolay konuşabileceğiniz bir ritmde dakikalarca yayan başlayabilirsiniz. Birkaç hafta sonrasında, daha süratli yayan yahut yokuşlar ilave ederek yürüyüşünüzün yoğunluğunu artırabilirsiniz. Ek olarak haftada dört yahut beş defa dakikalarca yayan yürüyüşünüzün süresini artırabilirsiniz.
Birkaç ay aerobik egzersizi yaptıktan sonrasında antrenmanlarınıza birazcık çeşitlilik katmaya adım atmak isteyebilirsiniz. Koşu, yüzme, bisiklete binme yahut eliptik antrenman benzer biçimde değişik aerobik aktivite türlerini deneyebilirsiniz. Ek olarak, yüksek yoğunluklu ve düşük yoğunluklu egzersiz dönemleri içinde geçiş yapmayı içeren aralıklı antrenmanı da deneyebilirsiniz.
En mühim şey keyif aldığınız ve devam edebileceğiniz bir aerobik aktivite bulmaktır. Antrenmanlarınızdan korktuğunuzu ayrım ederseniz, onlara bağlı kalma ve neticeleri görme olasılığınız azalır.
VII. Aerobik egzersizinden ilkin ve sonrasında ne yenir?
Aerobik egzersizinden ilkin ve sonrasında yedikleriniz performansınızı ve iyileşmenizi etkileyebilir.
Antrenmanınızdan ilkin sıhhatli bir yiyecek yiyecek size destek olabilir:
- Daha çok enerjiye haiz olun
- Daha azca bitkin hissediyorum
- Daha iyi performans sergileyin
Antrenmandan sonrasında sıhhatli bir atıştırmalık yahut yiyecek yiyecek size destek olabilir:
- Enerji depolarınızı yenileyin
- Kurtarmayı hızlandırın
- Kas ağrısını azaltın
Aerobik egzersizinden ilkin ve sonrasında yiyecek yeme hikayesinde birtakım ipuçları:
- Karbonhidrat ve protein açısından varlıklı bir yiyecek yahut atıştırmalık yiyin.
- Antrenmanınızdan birkaç dakika ilkin yemeğinizi yahut atıştırmalıklarınızı yiyin.
- Antrenman öncesinde, esnasında ve ondan sonra kucak kucak su için.
Egzersizden ilkin ve sonrasında yiyecek yeme hikayesinde daha çok informasyon için doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.
Aerobik egzersizden meydana gelen yaralanmalar iyi mi önlenir?
Aerobik egzersiz, forma girmenin ve sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur, sadece yaralanmaları önlemek için adımlar atmak önemlidir. İşte birkaç ipucu:
- Azar azar başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Vücudunuzu kulak verin ve acı hissederseniz durun.
- Antrenmandan ilkin ısın, ondan sonra soğu.
- Egzersiz yaparken müsait formu kullanın.
- Basit, destekleyici ayakkabılar giyinin.
- Antrenman öncesinde, esnasında ve ondan sonra kucak kucak su içerek susuz kalmayın.
Bu ipuçlarını takip ederek faydalanma riskinizi azaltmanıza ve aerobik egzersizin yararlarından güvenle yararlanmanıza destek olabilirsiniz.
Aerobik egzersizle motive kalmanın ipuçları
Aerobik egzersiz, zayıflamanın ve sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yolu olabilir, sadece bununla beraber bilhassa uzun solukta motive kalmak da zorlayıcı olabilir. Aerobik egzersizle motive kalmanızı sağlayacak birkaç ipucu:
- Realist hedefler belirleyin. Oldukca yakın zamanda oldukça fazla şey meydana getirmeye çabalamayın, yoksa ivedi cesaretiniz kırılır. Haftada üç defa dakikalarca yürümek benzer biçimde ufak, ulaşılabilir hedefler belirleyerek başlayın. Formunuz arttıkça egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırabilirsiniz.
- Hoşunuza giden bir aktivite bulun. Yapmış olduğunuz aerobik egzersiz türünden hoşlanmıyorsanız, ona bağlı kalma olasılığınız azalır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok değişik aerobik egzersiz türü vardır; bundan dolayı keyif aldığınız ve tertipli olarak yaptığınızı görebildiğiniz bir şey bulana kadar kontrol edin.
- Egzersizi rutininizin bir parçası haline getirin. Tıpkı dişlerinizi fırçalamak yahut duş almak benzer biçimde, egzersiz de tertipli olarak yapmış olduğunuz bir şey olmalıdır. Antrenmanlarınızı evvel planlayın ve onlara öncelik verin. Bir programa uymakta zorlanıyorsanız, sizinle beraber egzersiz meydana getirecek bir dost yahut aile üyesi bulmayı kontrol edin.
- Kendini ödüllendir. Bir hedefe ulaştığınızda, keyif aldığınız bir şeyle kendinizi ödüllendirin. Bu, motive olmanıza ve doğru yolda kalmanıza destek olacaktır.
- Vazgeçme. Egzersiz yapmak istemeyeceğiniz zamanlar olacaktır, sadece aerobik egzersizin faydalarının geçici rahatsızlıktan oldukça daha ağır bastığını unutmamak önemlidir. Şayet cesaretiniz kırılıyorsa bir ara verin ve kendinizi daha iyi hissettiğinizde yine başlayın.
Aerobik egzersiz sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur, sadece uzun solukta motive kalmak zor olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek aerobik egzersiz programına bağlı kalma ve yararlarından yararlanma şansınızı artırabilirsiniz.
Sual: Aerobik egzersiz nelerdir?
C: Aerobik egzersiz, kalp atış hızınızı artıran ve ciğerlerinizin daha çok çalışmasını elde eden her türlü egzersizdir. Aerobik egzersiz örnekleri içinde adım atma, koşma, yüzme, bisiklete binme ve dans sayılabilir.
S: Kg kaybı için aerobik egzersizin yararları nedir?
C: Aerobik egzersiz, kalori yakarak ve metabolizmanızı hızlandırarak zayıflamanıza destek olabilir. Ek olarak kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltmanıza da destek olabilir.
S: Kg vermek için ne kadar aerobik egzersiz yapmalıyım?
Kg vermek için yapmanız ihtiyaç duyulan aerobik egzersiz miktarı bireysel hedeflerinize ve kondisyon seviyenize bağlıdır. Hem de, haftanın bir çok gününde minimum dakikalarca orta yoğunlukta aerobik egzersizi yapmak iyi bir kuraldır.
S: Ne çoğunlukla aerobik egzersizi yapmalıyım?
Haftada minimum üç defa aerobik egzersizi yapmalısınız sadece dilerseniz daha sık da yapabilirsiniz. Aerobik egzersizi yapmak için en iyi süre kendinizi en enerjik hissettiğiniz zamandır.
Sual: Aerobik egzersizinden ilkin ve sonrasında ne yenir?
Vücudunuza enerji vermek için aerobik egzersizinden ilkin hafifçe bir yiyecek yahut atıştırmalık yemelisiniz. Aerobik egzersizinden sonrasında kaslarınızın iyileşmesine destek olmak için protein ve karbonhidrat içeren bir yiyecek yahut atıştırmalık yemelisiniz.
S: Aerobik egzersizden meydana gelen yaralanmalar iyi mi önlenir?
Aerobik egzersizlerden meydana gelen yaralanmaları önlemek için, egzersize başlamadan ilkin ısınmalı ve ondan sonra soğumalısınız. Ek olarak vücudunuzu dinlemeli ve ağrı hissederseniz egzersiz yapmayı bırakmalısınız.
Sual: Aerobik egzersizle motive kalmanın ipuçları?
Aerobik egzersizle motive kalmanızı sağlayacak birkaç ipucu:
* Realist hedefler belirleyin.
* Bir egzersiz partneri yahut grubu bulun.
* Egzersizi keyifli hale getirin.
* İlerlemeniz için kendinizi ödüllendirin.
0 Yorum